Exteriörbedömningskurs 23-24/2 2008

Uppsaladistriktet anordnade kurs i exteriörbedömning med kursledare Per-Ola Olsson.

Min tanke med att gå på kursen var att få lite insikt i vad man tittar på hos en nordsvensk, hur en ”bra” nordsvensk ska se ut. Detta fick jag lära mig mycket om, så mycket att många bitar redan tappats ur minnet.

Kursen var väl anordnad, bra upplägg, mycket god mat och gott om tid för diskussioner om både det exteriöra och en massa annat som det ju tenderar att bli när det är hästmänniskor som möts.
Vi fick se 8 stycken hästar av varierande sort, dock var alla högpoängare. Det hade ju varit intressant att se en häst som inte ser bra ut exteriört, men vi var nog alla ganska överens om att den nordsvenska rasen är sådan att det endast föds hästar med höga poäng exteriört.

Vi började lördagen med att äta lunch och bekanta oss med varandra, det var deltagare från många olika delar av Sverige. Sedan var det teori där vi kikade på benställningar, halsansättningar och en massa annat.
Sedan var det fika och så fick vi kika på hur det ser ut när en häst drar tungt. Det var hingsten Vind som ställde upp och visade hur en nordsvensk använder hela sin kropp när han drar, riktigt sänker ner bakpartiet och bara fortsätter gå fast vagnshjulen är låsta. En imponerande syn tyckte jag.
Vi kollade även på Vind utan sele och Per-Ola visade vad man som domare tittar på och vi fick komma med frågor och åsikter.
Vi fick även se stoet Natalie, 5 år och mamma till min åring Vittra som är e. Viking.
Sen följde mer teori och diskussioner innan vi alla tog oss till hotell Scandic för middag och mer teori.

På kvällen var det veterinär Cecilia som visade oss lite om hur exteriören kan påverka hästen, varför det är så viktigt med korrekta ben o.s.v. Vi pratade även om ärftliga åkommor som hovbroskförbening.

På söndag morgon var jag själv rejält trött, mest i huvudet efter all information. Vi fick själva bedöma 6 hästar, både valacker och ston i åldrarna 2 till 19 år.
Vi var inte alltid överens om den aktuella hästen hade lång eller kort hals eller om bogen var brant eller lagom, även i våra givna poäng hamnade vi ibland mycket olika, men vi var nog alla överens om att det var 6 mycket fina hästar vi fick se.

Jag har insett att exteriören är något jag vill lära mig mer om. Så nu hoppas jag på att nästa kurs blir på närmare håll. Förhoppningsvis i vårat eget distrikt.

Text: Madelene Einarsson